Sammanställning av mitt bokår 2012

2 01 2013

Eftersom jag är en boknörd av ganska så stora mått och dessutom tycker om att göra listor har jag sammanställt 2012 års läsande så här:

book_pile

  • Jag hann med att läsa 34 stycken böcker av varierande kvalitet under året. Medelbetyget för årets böcker var 7 (6,82) och det får anses vara mycket bra när jag ger betyg mellan 1 och 10 där 10 är bäst och jag ännu aldrig gett en bok 10 i betyg (fast så här i efterhand undrar jag fortfarande (så även i 2011 års sammanställning) varför jag inte gav Locke Lamoras lögner en tia när det begav sig år 2010 men det kan man inte ändra i efterhand!). Det är heller inte vanligt förekommande med lägsta betyget 1 utan vanligtvis blir böckerna rekommenderade av någon som jag tror har liknande smak (inte alltid dock som man kan läsa nedan).
  • Titeln årets bästa bok (betyg 9) delas mellan Hungerspelstrilogin av Suzanne Collins, A Game of Thrones av George R R Martin,  The Disreputable History of Frankie Landau-Banks av E. Lockhart samt Between Shades of Grey av Ruta Sepetys.
  • Årets sämsta bok (betyg 2) var Yarden av Kristian Lundberg som jag nog inte förstod storheten med överhuvudtaget..
  • Jag har lyssnat på 14 ljudböcker på väg till och från jobbet och det är nytt rekord. Bäst var de tre första böckerna om Septimus Heap av Angie Sage som är mästerligt upplästa av Helge Skoog (varför läste man inte in fler delar undrar jag dock??). Andra favoriter var Eld av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren och Ser mitt huvud tjockt ut i den här? av Randa Abdel-Fattah.
  • Bara 10 av årets böcker var på engelska och det är betydligt färre än vanligt. Även denna gång beror det på att jag lånat böcker på bibblan som aldrig förr och lånat många böcker av svenska författare som jag annars sällan läser (svenska författare över lag alltså).
  • Delar man in de lästa böckerna efter genre har jag läst 13 young adult-böcker, 3 deckare/thrillers, 6 ”vanliga” romaner, 1 biografi och 11 fantasyböcker. I och med Game of Thrones-serien hamnar man lätt i fantasyträsket (ett trevligt träsk, märk väl!) och att jag gillar YA som genre har jag ju vetat länge. Mest chockerande är väl att jag inte läst en enda chick-lit på ett helt år! Jag som egentligen gillar denna genre. Nya Marian Keyes-boken bör dock bli läst under 2013.
  • Jag brukar (eller i alla fall brukade) hålla mig borta från de böcker som haussas mest i Sverige, för jag har märkt att jag sällan tycker de är så bra, men så även i år hade ”haussarna” rätt om exempelvis Hungerspelen (som dock inte alls kom ut 2012 men det var då jag fick ändan ur så att säga..).

En komplett lista över alla mina lästa böcker 2012 finns under fliken ”Böcker år 2012″ i huvudmenyn.

Jag hoppas att 2013 blir ett trevligt bokår och att jag kan hitta minst en ny ”vän” som skrivit en serie med måånga böcker i så jag har sällskap ett bra tag framöver. Genre spelar inte så stor roll så länge det inte är skräck. Tips mottages tacksamt!

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: