Indien light

30 07 2010

Jag har alltid tyckt att Indien verkar vara ett lite läskigt land med alltför mycket smuts och sjukdom för min smak men detta bottnar troligtvis mestadels i min egen okunnighet. Jag har i alla fall aldrig känt mig lockad att se landet med egna ögon men efter att ha läst Farahad Zamars debutbok The Marriage Bureau for Rich People rycker det ändå lite i min nyfikenhetsådra.

Bokens huvudperson Mr Ali är en nyligen pensionerad muslimsk herre som inte hittat något meningsfullt att fylla sin vardag med och börjar gå på sin hustrus nerver, han lämnar henne ju aldrig i fred att utföra sin sysslor! Med stor entusiasm startar så Mr Ali en äktenskapsförmedling från sin egen veranda och det visar sig att han har stor fallenhet för detta. Tillsammans med sin nyanställda assistent, den fattiga hinduflickan Aruna, navigerar de det indiska samhället och dess tre huvudreligioner, kaster och klasser och hjälper till att sammanföra en lång rad lämpliga par.

Arrangerade äktenskap kan för oss kännas gammalmodigt men med tanke på att det fortfarande praktiseras i stora delar av världen är det mycket intressant att läsa om hur en mans föräldrar väljer sonens blivande brud baserat på hennes längd, färger och kasttillhörighet. Efter att ha läst boken får jag dessutom lust att sätta på mig en fin sari och äta färsk mango.

The Marriage Bureau for Rich People rekommenderas för alla som gillar Alexander McCall-Smiths böcker och för de som vill veta mer om vardagligt liv i södra Indien.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: