Movie night

10 04 2010

Igår kväll hade vi lite fredagsmys och tanken var att gå på bio men eftersom inget visades som vi ville se (mycket begränsat urval i en liten stad) beslöt vi oss för att hyra film istället. Sagt och gjort men väl framme i videoaffären var alla de filmer som vi de senaste åren sagt ”denna måste vi se” som bortblåsta och vi valde istället lite på måfå. En komedi ”I love you Beth Cooper” och en fantasy/äventyrsfilm ”Inkheart” blev det.

Om ”I love you Beth Cooper” behöver man nog inte orda så mycket. En ganska vanlig high school film om nörden som blir kär i cheerleadern och som när han i sitt tal på skolavslutningen proklamerar sin hemliga kärlek till henne får en testosteronstinn armépojkvän på halsen som faktiskt vill honom illa. Hayden Panettiere (mest känd från Heroes) spelar även här cheerleadern och Paul Rust nörden Denis. Det bästa med filmen är just Denis avslutningstal som i all sin galenskap träffar tämligen mitt i prick. Filmen är ok som underhållning men ger knappast ett bestående intryck.

Film nummer två, ”Inkheart” eller ”Bläckhjärta” som de tråkigt nog direktöversatt den med till svenska (titlar bör inte översättas enligt mig) bygger på boken av Cornelia Funke med samma namn. Handlingen kretsar kring en man som kallas Silvertunga och har förmågan att väcka sagor till liv genom högläsning. Av misstag läste han för 12 år sedan in sin fru i sagan Inkheart och släppte samtidigt lös sagans varelser i vår värld. Sedan dess har han tillsammans med sin dotter rest land och rike runt för att få tag på ett exemplar av boken för att kunna läsa tillbaka frun till vår värld och förhoppningsvis läsa tillbaka skurkarna till bokens värld.

Silvertunga, dottern Meggie och deras excentriska faster Elinor ger sig ut på jakt efter ett manuskript tillsammans med Dustfinger, en av de lite tveksamma hjältarna från boken som efter 12 år i vår värld inget hellre vill än att återvända till sin familj i sagans värld. De tillfångatas på skurken Capricorns slott och måste därifrån lista ut hur de kan fly och återställa ordningen samtidigt som de ska rädda Meggies mamma och skicka tillbaka Dustfinger till sin egen värld.

En rad välkända skådespelare är med i filmen, exempelvis Brendan Fraser, Helen Mirren, Paul Bettany och Andy Serkis men som med så många andra fantasyfilmer känns ”översättningen” till film bara sisådär. Jag tror att fantasy oftast gör sig bäst på bok där man kan fabulera fram precis vad som helst!

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: